Dugopoljski pršut, triljske žabe, cetinske pastrve, sinjski arambaši, vrlički uštipci i ostala čuda
Bez obzira što preferirate, mediteranska prehrana sigurno će vam ponuditi najbolje od ribe, mesa i svježeg povrća. O blagodatima zdrave mediteranske kuhinje govori se odavno, a i UNESCO ju je upisao na svoj popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.
Eno i gastro turizam na svakom koraku
Hotel Katarina zato jelovnike kreira s posebnom pažnjom, temeljeći ih na mediteranskoj prehrani, tradicionalnim receptima Dalmatinske Zagore i namirnicama iz lokalnog uzgoja. Osim našeg restorana, bogat izbor užitaka u jelu i vinu nudi se na svakom koraku. Sve više splitskih restorana, osim velikog izbora morske ribe i tradicionalnih jela, nudi i neke nove, maštovite oblike mediteranske prehrane, koji osvajaju modernim okusom i izgledom. No, posljednjih godina se i u Dalmatinskoj Zagori snažno razvija eno i gastro turizam, pa ne čudi što raste broj seoskih domaćinstava i gastro manifestacija.
Putovima hrane, maslinovog ulja i autohtonih vina
Raspitajte se i kušajte dugopoljski pršut, triljsku žabu, cetinsku pastrvu, sinjski arambaš ili vrlički uštipak. Uživajte u domaćem maslinovom ulju, bez kojeg je mediteranska prehrana potpuno nezamisliva. Pratite vinske ceste s vinogradima i kušaonicama autohtonih sorti, kao što su pošip, maraština, debit, crljenko ili hrvaština.
Fešta za nepce od antike do danas
Koliko je u svijetu već poznata kliška pečena janjetina, najlakše se uvjeriti prebrojavanjem stranih tablica na parkiralištima restorana na Klisu. No, Klišani nude i odličnu hobotnicu na gulaš, a vole se pohvaliti i svojim blagdanskim jelom uljenak. U Trilju ćete omastiti brke žabama na brudet, ali i s cetinskim racima. Tamo se ljubomorno čuvaju i recepti antičke hrane, te zaboravljeni recepti kao što su svatovski kokošji rižot, kolač od žmara i triljska torta, poznata kao padišpanja. U Sinju će vam ponuditi i svoje arambaše, pohane žabe, teletinu ispod peke, šišu, sinjske rafiole. U Vrlici će vas pozvati na svjetsko prvenstvo u pečenju uštipaka, a ljeti će vam servirati i poseban doživljaj gledanja opere Ero s onoga svijeta na samom izvoru rijeke Cetine, gdje je inspiraciju našao i njezin autor.
Ovaj je kraj poznat i po izvrsnim domaćim sirevima, ali i po slasticama, baziranima na lokalnim plodovima poput oraha, lješnjaka, badema, smokve, limuna, naranče i rogača. Slobodno nam se obratite za preporuku: ma što okusili, nećete zažaliti!
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.