Loading
lea

Mediteransku prehranu priznao je i UNESCO

Dugopoljski pršut, triljske žabe, cetinske pastrve, sinjski arambaši, vrlički uštipci i ostala čuda

Bez obzira što preferirate, mediteranska prehrana sigurno će vam ponuditi najbolje od ribe, mesa i svježeg povrća. O blagodatima zdrave mediteranske kuhinje govori se odavno, a i UNESCO ju je upisao na svoj popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Eno i gastro turizam na svakom koraku 

Hotel Katarina zato jelovnike kreira s posebnom pažnjom, temeljeći ih na mediteranskoj prehrani, tradicionalnim receptima Dalmatinske Zagore i namirnicama iz lokalnog uzgoja. Osim našeg restorana, bogat izbor užitaka u jelu i vinu nudi se na svakom koraku. Sve više splitskih restorana, osim velikog izbora morske ribe i tradicionalnih jela, nudi i neke nove, maštovite oblike mediteranske prehrane, koji osvajaju modernim okusom i izgledom. No, posljednjih godina se i u Dalmatinskoj Zagori snažno razvija eno i gastro turizam, pa ne čudi što raste broj seoskih domaćinstava i gastro manifestacija.

Putovima hrane, maslinovog ulja i autohtonih vina

Raspitajte se i kušajte dugopoljski pršut, triljsku žabu, cetinsku pastrvu, sinjski arambaš ili vrlički uštipak. Uživajte u domaćem maslinovom ulju, bez kojeg je mediteranska prehrana potpuno nezamisliva. Pratite vinske ceste s vinogradima i kušaonicama autohtonih sorti, kao što su pošip, maraština, debit, crljenko ili hrvaština.

Fešta za nepce od antike do danas 

Koliko je u svijetu već poznata kliška pečena janjetina, najlakše se uvjeriti prebrojavanjem stranih tablica na parkiralištima restorana na Klisu. No, Klišani nude i odličnu hobotnicu na gulaš, a vole se pohvaliti i svojim blagdanskim jelom uljenak. U Trilju ćete omastiti brke žabama na brudet, ali i s cetinskim racima. Tamo se ljubomorno čuvaju i recepti antičke hrane, te zaboravljeni recepti kao što su svatovski kokošji rižot, kolač od žmara i triljska torta, poznata kao padišpanja. U Sinju će vam ponuditi i svoje arambaše, pohane žabe, teletinu ispod peke, šišu, sinjske rafiole. U Vrlici će vas pozvati na svjetsko prvenstvo u pečenju uštipaka, a ljeti će vam servirati i poseban doživljaj gledanja opere Ero s onoga svijeta na samom izvoru rijeke Cetine, gdje je inspiraciju našao i njezin autor.

Ovaj je kraj poznat i po izvrsnim domaćim sirevima, ali i po slasticama, baziranima na lokalnim plodovima poput oraha, lješnjaka, badema, smokve, limuna, naranče i rogača. Slobodno nam se obratite za preporuku: ma što okusili, nećete zažaliti!

TAGS