Loading
matilda

Ovo sigurno niste znali o Dugopolju

Ako zamišljate Dugopolje kao mlado naselje koje se formiralo oko suvremene gospodarske i poslovne zone, grdno se varate. Dugopolje ima prilično dugu povijest s brojnim zanimljivostima. 

 

Područje općine Dugopolje u kojoj se nalazi Hotel Katarina bilo je naseljeno još u doba neolitika, odnosno mlađeg kamenog doba, o čemu svjedoče brojna nalazišta. Jedno od najimpresivnijih je Vranjača, najljepša turistički uređena špilja u Dalmaciji koja svojom ljepotom privlači mnoge izletnike i turiste. Ulazni dio špilje, tzv. atrij, poznat je mještanima od davnina, dok je drugi dio otkrio vlasnik zemljišta na kojem se nalazi ova prirodna atrakcija, prošavši kroz uski prolaz tragajući za ranjenim golubom. 

Kuga i kolera, carevi i turisti

Dugopolje i njegova okolica tipičan su primjer krškog krajolika s fenomenima kao što su škrape, ponikve ili vrtače, ponori, kraške uvale, kraška polja i špilje. Možete ih upoznati šetnjom Malim putem kroz Dugopoljsko polje. Ovim su područjem protutnjali Turci i Mlečani, harali su kuga, glad i kolera, a danas ga posjećuju turisti iz  Španjolske, Koreje, Japana, Tajvana, Francuske, Belgije i Nizozemske. Kroz Dugopolje su prošla i dva cara: Franjo II. (1825.) te Franjo Josip I. (1875.). 

Didovina vrhunskih sportaša

Mnogi vrhunski hrvatski sportaši rodom su iz Dugopolja. Najpoznatiji među njima legendarni je plivački maratonac Veljko Rogošić, četverostruki prvak svijeta u plivačkom maratonu i simpatični brkonja kojega mnoge generacije pamte po televizijskoj reklami za Pipi. Osim maratonca svih vremena koji je, usput rečeno, odlično zarađivao i kao maneken te snimio više od 120 reklamnih spotova, iz Dugopolja potječu proslavljeni nogometaš Hajduka Jurica Jerković i Igor Čulin, jedan od najuspješnijih veslačkih trenera, nekadašnji izbornik hrvatske veslačke reprezentacije i nosilac brončane olimpijske medalje. 

Dugopolje – centar svijeta 

Neki vrhunski sportaši potječu iz Dugopolja, a drugi su u njega došli, ni manje ni više nego iz – Afrike! U potrazi za vrhunskim nogometašima današnjice, NK Dugopolje ugostilo je nekadašnjeg junaka mlade nigerijske reprezentacije. Bernard Tsumega Bulbwa svojoj je reprezentaciji donio naslov Afričkog kupa nacija 2015. godine., a igrao je za tuniški Espérance i marokansku Mouloudiju. 

TAGS