Loading
matilda

Pet načela uspješne prezentacije

Poslovna prezentacija ključna je kad dijelite viziju sa svojim kolegama, pokušavate objasniti lekciju putem webinara ili držite predavanje na konferenciji. 

‘Jel ti treba nacrtat?!’, znamo ponekad ljutito zapitati kad naš sugovornik (ili više njih) ne razumije najbolje ono što mu objašnjavamo. Kad je pred nama veća publika, na poslovnoj prezentaciji ili na konferencijskom predavanju, ljutnji ne smije biti mjesta, već  moramo biti precizni, jasni i glasni.

Da bi prezentacija bila uspješna, valja se držati nekih načela:

1. Ispričajte priču

Vaša poslovna prezentacija, dakako, neće biti plod fikcije. No, trebali biste se pokušati povezati sa svojom publikom – tko god to bio. Uključite svoju publiku na emotivan način i veće su šanse da ćete ih uvjeriti.

2. Neka bude jednostavno

Nemojte zatrpati publiku s puno tematskih smjerova. Pokušajte održati prezentaciju na tri do pet glavnih točaka. Ne davite publiku uključivanjem svega što znate, prezentacija nije natjecanje u činjenicama. 

3. Imajte odgovor na sve

Postoji velika šansa da ćete morati odgovarati na pitanja na kraju prezentacije. To znači da morate znati sve potencijalne odgovore. Premda nećete koristiti sve podatke u prezentaciji, morate ih imati pripremljene u dodatnim materijalima.

4. Govorite prirodno

Ne pokušavajte zvučati pametno tijekom prezentacije tvrtke. Umjesto toga, govorite što je moguće prirodnije, razgovornim leksikom. Cilj prezentacije je jasno i razgovijetno komunicirati. Nemojte zvučati kao da predajete u razredu. 

5. Ne stavljajte sve na slajdove

Svi smo navikli koristiti slajdove i vizualne prikaze u svojim prezentacijama. No, nemojte sve informacije stavljati na slajdove. Ako čitate podatke sa slajdova, to postaje dosadno, to je nešto što bi vaša publika mogla učiniti sama.

Prezentacije će biti osobito efektne u kongresnoj dvorani, konferencijskoj sali i salama za sastanke Hotela Katarina u Dugopolju, opremljenima najsuvremenijom prezentacijskom  tehnologijom, od bežičnog mikrofona i laser pointera do flipcharta i projektora visoke rezolucije. 

 

TAGS